Wat mag met dienstencheques? En wat niet?

Persoon die een dienstencheque invult

Dienstencheques: waar mag je ze nu eigenlijk wel en niet voor gebruiken? We zetten alles nog eens op een rijtje voor jou.

Wat mag met dienstencheques: poetsen

Het poetsen en opruimen van een woning is toegelaten. Al moet je hier wel rekening houden met een aantal details. Ben je aan het verbouwen en is je huis daardoor een chaos? Dit is het type poetswerk waar je jouw huishoudhulp niet voor mag inschakelen. Speelgoed opruimen is bijvoorbeeld ook niet de taak van je huishoudhulp. Concreet doe je beroep op een huishoudhulp voor het wekelijks onderhoud van je woning of appartement. Denk aan: de vaat doen, het stof afnemen, de vloer dweilen… Ook het wassen van ramen mag ook, zolang dit valt onder het algemeen onderhoud van je woonst. Een huishoudhulp inschakelen enkel en alleen voor het poetsen van de ramen? Dat mag dus niet. Ook geldt er hierbij de regel: een huishoudhulp mag maximum drie tredes hoog staan tijdens het poetsen van de ramen.

Het poetsen van gemeenschappelijke ruimtes zoals kantoorruimtes of een trappenhal mogen niet gepoetst worden onder het systeem van dienstencheques. Net zoals het poetsen van je wagen ook niet is toegelaten. Groot tuinonderhoud is ook niet van toepassing voor een huishoudhulp, op het water geven van de planten na.

Meubels verhuizen naar de zolder of kelder? Het gebruik van bijtende giftige stoffen? Ook dit type activiteiten zijn niet toegelaten onder de vorm van dienstencheques.

Wist je dat poetsen bij familie bij wet verboden is? Hier gaat het concreet over:

  • ouders, grootouders, schoonouders, aangetrouwde grootouders

  • kinderen en kleinkinderen

  • broers en zussen, schoonbroers en schoonzussen

  • de personen waar je op hetzelfde adres mee samenwoont 

Wasjes doen en strijken

Heb je pas je wasjes gedraaid en moet er nog heel wat kleding gestreken worden? Wanneer je huishoudhulp langskomt, mag je ook aan hem/haar vragen om je kleren in de plooi te leggen en te strijken. Wat mag je huishoudhulp niet? De strijk mee naar zijn/haar thuis nemen en daar de strijk doen. Net zoals het wassen van kledij. Je huishoudhulp mag je kleding wassen met jouw eigen wasmachine, maar mag de kleding niet meenemen naar de eigen woonplaats om ze daar te wassen.

Wat mag met dienstencheques: maaltijden bereiden

Een verse soep? Of een heerlijke maaltijd voor ’s avonds met het gezin op te eten? Een huishoudhulp mag verse middag- en avondmaaltijden bereiden. Al is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij/zij maaltijden kookt voor een verjaardag of brunch!

Wat mag met dienstencheques: boodschappen doen

Niets zo fijn als een gevuld koel- en voorraadkast! Heb je zelf weinig tijd om naar de winkel te gaan? Ook dan kan je de hulp inschakelen van je huishoudhulp. Een bezoekje aan de slager of bakker om de hoek? Of grote inkopen doen bij een supermarkt? Je huishoudhulp doet het met plezier voor jou. Voor de aankoop van bijvoorbeeld een diepvriezer of afwasmachine moet je dan wel weer zelf naar de winkel.

Kleine naaiwerken zijn toegestaan

Is er een knoopje los van je favoriete bloes? Of wil je graag een padge naaien op de scheur in je broek? Ook hiervoor mag je je huishoudhulp inschakelen. Voor andere klusjes zoals lampen vervangen en gaatjes in de muur boren, moet je dan weer een klusjesman inschakelen.

Heb je vragen over je dienstencheques?

Jouw schitterende familie staat voor je klaar! Bel ons op via het nummer 011 52 29 00 of stuur ons een mailtje!

Vorige
Vorige

Huishoudhulp Mia aan het woord!

Volgende
Volgende

Huishoudhulp terug aan de slag na corona? Enkele praktische tips