Dienstencheques: 5 veelgestelde vragen beantwoorden we voor jou!

Sodexo logo

We merken dat onze klanten soms met vragen zitten over het gebruik van dienstencheques. Daarom bundelen we de 5 meest voorkomende en ‘moeilijkere’ vragen. De antwoorden vind je hieronder.

Wat is een dienstencheque?

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je gemakkelijk de ondersteuning van een huishoudhulp inschakelt voor huishoudelijke taken. Denk hierbij aan poetsen, wassen en strijken, boodschappen doen en maaltijden bereiden.

Je betaalt €9 per uur maar doordat iedere cheque fiscaal aftrekbaar is, betaal je in werkelijkheid slechts €7,20 per dienstencheque.

Wie kan er gebruik van maken?

Dienstencheques zijn beschikbaar voor particulieren, wonende in België. Als bedrijf of organisatie kan je dus geen gebruik maken van dienstencheques. Particulieren kunnen de dienstencheques enkel gebruiken voor hun eigen woning. Hierbij mag de huishoudhulp enkel ingeschakeld worden voor het poetsen van de woning, voor het wassen en strijken van kleding, boodschappen doen en het bereiden van een verse maaltijd!

Voor het onderhouden van je tuin en huisdieren, voor het algemeen onderhoud van traphallen, voor te babysitten of voor het wassen van ramen die niet toegankelijk zijn met een lage trapladder, moet je beroep doen op andere dienstverleningen.

Hoelang blijven mijn dienstencheques geldig?

De ‘geldigheidsdatum’ van je dienstencheque, wordt berekend vanaf de datum van aankoop. De geldigheidsduur van een cheque voor erkende ondernemingen is:

Vlaanderen:
9 maanden voor de dienstencheques die werden uitgegeven voor 1 maart 2019.
13 maanden voor de dienstencheques die werden uitgegeven vanaf 1 maart 2019.
– In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dienstencheques 7 maanden geldig
– In Wallonië zijn dienstencheques 10 maanden geldig

De geldigheidsduur van papieren cheques voor erkende ondernemingen geldt ook voor elektronische cheques.

Wat doe ik met cheques die ik niet meer nodig heb of vervallen zijn?

Heb je cheques op overschot die je niet meer gebruikt en zijn ze nog niet voorbij datum? Dan is er goed nieuws! Want iedere niet-gebruikte dienstencheque komt voor de ‘vervaldatum’ in aanmerking voor terugbetaling of omruiling voor nieuwe cheques. Dat doe je op de website van Sodexo onder de pagina ‘omruilen/terugbetalen’. Dienstencheques die vervallen zijn, kan je niet meer gebruiken of ruilen.

Kan ik mijn dienstencheques weggeven?

Helaas niet, dienstencheques staan geregistreerd op jouw persoonlijke naam en mogen dus ook enkel door jou gebruikt worden.

Welk type dienstencheques zijn er?

Er bestaan zowel papieren als elektronische dienstencheques. Elektronische cheques zijn vaak veel veiliger, vooral omdat je ze in de eerste plaats minder snel verliest en ze dus ook veel moeilijker gestolen kunnen worden. De kans op vervallen cheques is ook veel kleiner, aangezien de oudste cheques als eerste worden opgebruikt in je online portefeuille. Ook ben je zeker dat je dienstencheques aan alle voorwaarden voldoen, papieren dienstencheques kunnen al eens een update krijgen waardoor oudere dienstencheques soms niet volledig in orde zijn.

Heb je vragen?

Jouw schitterende familie staat voor je klaar! Bel ons op via het nummer 011 52 29 00 of stuur ons een mailtje!

Vorige
Vorige

Boodschappenlijstje maken voor je huishoudhulp: zo doe je dat!

Volgende
Volgende

Poetsmaterialen: hoe onderhouden en wanneer vervangen?