Poetsmaterialen: hoe onderhouden en wanneer vervangen?

Stofzuigen van tapijt

Poetsmateriaal onderhouden, is gemakkelijker dan je denkt! Al moet je ook weten wanneer het toe is aan vervanging. Zo werkt je huishoudhulp in een fijne omgeving en ziet je huis er altijd stralend uit!

Poetsmaterialen: hoe onderhouden?

Goed onderhouden poetsmateriaal is niet alleen fijner om mee te werken, het is ook belangrijk voor de veiligheid én gezondheid van je huishoudhulp. Onderhoud je je stofzuiger slecht? Dan kan dit zorgen voor elektrocutie. Was je je poetsdoeken amper uit? Dan kunnen bacteriën en andere kiemen gewoon hun gang gaan.

Daarbij is het ook ondenkbaar dat je huishoudhulp met vuil of slecht onderhouden poetsmateriaal het huis wel volledig laat schitteren. Wil je zeker zijn van een proper huis? Voorzie dan ook voldoende aangepast materiaal dat je regelmatig zelf proper maakt! Hoe beter jij het materiaal onderhoud, hoe minder vaak je het natuurlijk ook moet vervangen! Want slecht materiaal heeft standaard een veel kortere levensduur.

Poetsmaterialen: tips om te onderhouden

Dat poetsmateriaal onderhouden, is gemakkelijker dan je zelf denkt!

  • Was alle vodden, microvezeldoeken en vaatdoeken in de wasmachine op 60 graden, liefst zonder wasverzachter. Want deze zorgen voor strepen wanneer de doeken worden gebruikt! Vervang ze om de twee maanden.

  • Vervang de filters of bakken van apparaten zoals bijvoorbeeld de stofzuigerzak.

  • Controleer de werking en stabiliteit van trapjes en/of opstapjes. Wist je dat je huishoudhulp op een trapladder mag werken van maximum 3 treden?

  • Controleer regelmatig de knoppen en kabelaansluitingen van je elektrische apparaten. Is alles mooi verbonden met elkaar? Dan weet je dat het in orde is.
    Ontkalk je strijkijzer op regelmatige basis, ongeveer om de 6 maanden.

Wanneer moet je wat vervangen?

Spons:
Wring je spons grondig uit na gebruik met zeep. 5 minuten in azijn dompelen is ook een optie! Een afwassponsje vervang je best om de twee weken. Een grote schoonmaakspons vier keer per jaar.

Dweil en schoonmaakdoek:
Was iedere dweil en doek na gebruik in het wasmachine. Belangrijk: laat ze opdrogen in de buitenlucht. Zo vermijd je bacterievorming en krijgen stinkende geurtjes geen kans. Vervang iedere doek om de twee maanden.

Microvezeldoek:
Een microvezeldoek was je het beste in koud water en zonder wasverzachter. Afhankelijk van hoevaak je de microvezeldoek gebruikt, vervang je deze het best na 500 wasbeurten.

Plumeau:
Een plumeau kan je maandelijks uitwassen met warm water en zeep, al doe je er ook al goed aan om deze wekelijks uit te schudden. Wanneer de veertjes uitvallen en ze aan elkaar klitten, is het tijd om je plumeau te vervangen.

Handschoenen:
Wanneer je de handschoenen met warm water en zeep wast nadat je ze hebt gebruikt, gaan ze heel erg lang mee. Ze zijn pas aan vervanging toe wanneer je de eerste tekenen van verkleuring of scheurtjes opmerkt.
TIP: Gebruik een paar handschoenen voor het toilet/badkamer en een paar voor de keuken.

Schoonmaakproducten:

Schoonmaakproducten gaan een half jaar tot twee jaar mee. Op voorwaarde dat je ze koel bewaart. Check altijd de houdbaarheidsdatum voordat je het product gebruikt, want ook wasproducten verliezen hun kracht wanneer ze oud(er) zijn.

Heb je vragen over je poetsmateriaal?

Jouw schitterende familie staat voor je klaar! Bel ons op via het nummer 011 52 29 00 of stuur ons een mailtje!

Vorige
Vorige

Dienstencheques: 5 veelgestelde vragen beantwoorden we voor jou!

Volgende
Volgende

Hoe bereid je je voor op de komst van een huishoudhulp?